LINK

fredag den 24. december 2010

STEVIA – DEN SØDE URT

LIVSSTILSÆNDRING
Der forskes meget i brug af naturlige sødemidler til afløsning af vores alt for store sukkerforbrug. Opmærksomheden er lige nu rettet mod planten Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) hjemmehørende i Sydamerika.

SØD STEVIA
et naturligt sødemiddel uden kalorier, egnet til livsstilsændring for overvægtige og for diabetikere.
I folkemunde kaldes Stevia for: sukkerurt, honningurt og sødeurt. Disse navne fremhæver godt plantens mest karakteristiske egenskab: dens intense søde smag (stængel, grene og - frem for alt - blade).

OM PLANTEN STEVIA
Stevia er en lille etårig busk, som spirer og sætter frugt inden for et år. Med tiden danner den mange skud. I vild tilstand kan den blive 80 cm høj. De dyrkede arter vi kan købe i Danmark er ca. 50 cm. høj. I toppen sætter den små hvide blomster.
Blomstringsperioden er 13 - 14 timer. Stevia betegnes derfor som en "kort dagsplante".
Bladene er små, lancetformede, med en meget kort bladstilk, modstillede, undertiden vekslende. Frugterne er små, kantede og kirtelformede, stænglen er tynd, oprejst, let behåret ved spidsen med tendens til at bøje sig, roden er flerårig, fiberagtig og trådformet.

STEVIAS UDBREDELSE
Stevia planten vokser i vildt i Paraguay og i tilstødende brasilianske områder. Den dyrkes i Brasilien og i Japan og Sydkorea. I Japan og en del andre lande står Stevia for ca. 40 procent af sødemiddelbranchen.

KØB OG DYRKNING AF STEVIA I DANSKE HAVER
Planten Stevia Rebaudiana kan købes i mange danske planteskoler.
Dyrkning: Planten kræver meget sol, god jord og ikke under 10 grader C om vinteren.
Vokser bedst omkring 16 grader.

BRUG STEVIA I MADLAVNING
Kig dig omkring i denne STEVIA-BLOG og se de mange muligheder for at bruge friske Steviablade eller pulverisrede blade i din daglige madlavning.

Du opfordres til at sende os dine gode og mindre gode erfaringer, så de kan komme mange mennesker til gode.

UDVIND SUKKERSMAGEN
Man kan udvinde sukkersmagen ved at behandle planten som man bruger krydderurter, det vil sige:

1. Du kan tørre Steviabladene og knuse dem. Opbevar de tørrede blade i et mørkt glas med låg .


2. Du kan hælde kogende vand over Steviabladene og lave et udtræk, hvor bladene trækker i det kogende vand i et kvarters tid.
Herefter kan udtrækket hældes på flasker og opbevares i køleskab en uges tid.

Lad være at bide direkte i bladet. Det er så sødt, at de fleste vil få en kvalmende fornemmelse.


HVOR MEGET STEVIA BRUGES I MADLAVNINGEN?

½ tsk pulveriserede blade = 2 dl. hvidt sukker

KRYDDERI
Stevia er sukkerplanten over alle. Steviosid, som den indeholder, er mindst 150 gange mere sødt end druesukker. Steviablade og tørret steviablade er ca. 30 gange sødere end sukker.

Stevia kan bruges til the og i det hele taget i stedet for sukker. Den har ingen bitter eftersmag, ligesom de livsfarlige kunstige sødemidler (aspartam m.m.).

KAN DIABETIKERE ANVENDE STEVIA SOM SØDEMIDDEL?
Stevia kan uden risiko bruges af diabetikere og mennesker der ønsker at tabe sig.
Stevia indeholder ingen kalorier.

SÆNKE BLODSUKKER OG GAVNE KOLESTEROLTAL
Nyere forskning viser, at en medicin udviklet af Stevia kan sænke blodsukkerniveauet hos folk med diabetes med 20 procent. Herudover kan medicinen reducere forhøjet blodtryk med omkring 12 procent og har endelig en gavnlig effekt på kolesteroltallet.

STEVIA – EN ANDEN FORM FOR SØDEMIDDEL END SUKKER
Sukker, honning og kunstige sødemidler har en umiddelbar sødme. Stevia har en lidt forsinket sødme. Der skal ikke bruges meget stevia for at gøre noget sødt, og hvis du bruger for meget bliver smagen oversød. Mange kommer til at søde for meget pga. den forsinkede reaktion.
Prøv dig frem og skriv dine resultater ned.

Et lille trick: Brug lidt naturligt sødemiddel, såsom frugtpuré, eller honning til at give maden/drikken den oprindelige sødme. Ved lidt mener jeg: virkelig meget lidt.

Eks.:Når der i din opskrift står: en kop sukker, skal du bruge 1 spsk Setevia pulver udrørt
i cirka 2 spiseskefulde meget varmt vand og derudover en teskefuld honning eller en spiseskefuld sirup.

En anden måde til anvendelse af Stevia + alm. sødemiddel:
Anvend Stevia + æblejuice som en del af væsken i opskriften i stedet for honning/sirup.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar